Punct de lucru

Statia procesare-conditionare seminte – comuna Modelu, judetul Calarasi

Statia de la Modelu reprezinta o investitie majora a grupului de firme Probstdorfer din Austria in Romania, a fost data in folosinta in anul 2008 si este situata in localitatea Modelu, jud. Calarasi. Statia a fost amplasata in lunca Dunarii, in partea sud-estica a Campiei Romane, principala zona cerealiera a tarii. Investitia este de generatie noua, incorporand cele mai moderne concepte tehnice si stiintifice, multe dintre ele unicat in Romania.

Din punct de vedere tehnologic a fost aleasa solutia tehnica de asezare mixta (orizontala si verticala) a fluxului tehnologic, fapt care are ca rezultat cresterea calitatii semintei in timpul procesarii. Statia de la Modelu dispune si de spatii de depozitare de peste 1500 to pentru materii prime si peste 3000 to produs finit.

Unica in tara este metoda de depozitare a materiei prime intr-o baterie de magazii pe orizonta insumand 12 celule, complet mecanizate. Tot valoare de unicat la nivel national o prezinta si tehnologia de depozitare prin frig a cerealelor in procesul de depozitare, fapt care face ca statia de la Modelu sa aiba cel mai mic consum specific de energie electrica pe tona de produs finit realizata.

Sectia de procesare, tratare si ambalare este conceputa astfel incat sa nu produca vatamari ale semintelor in fluxul de transport, sa realizeze o curatare eficienta si de inalta calitate, astfel incat puritatea semintelor certificate obtinute sa fie maxima. Pentru realizarea semintelor certificate de cereal, Statia de la Modelu este Nr.1 in Romania, fapt recunoscut si de partenerii externi din Centrul, Sudul si Sud-Estul Europei, Probstdorfer Saatzucht Romania SRL, fiind principalul exportator de samanta certificata de cereale din Romania.

Statia de la Modelu a fost dotata inca de la inceput cu laborator propriu pentru controlul calitatii semintelor, laborator care raspunde standardelor interne ale grupului Probstdorfer si standardelor internationale ISTA.

Incepand cu anul 2011 la Statia Modelu a inceput dezvoltarea unui program de ameliorare in vederea producerii de noi soiuri de grau si grau durum.