CORELAŢIA DINTRE PRODUCŢIA DE GRÂU DE TOAMNĂ (SOIURI PREMIUM ŞI CLASA A), CONŢINUTUL DE PROTEINĂ ŞI NECESARUL DE AZOT
Autor: Prof.univ.dr.ing.dr.h.c. MIHAI BERCA
În anii 2014-2015 fermierii au constatat, mai ales în sudul ţării, că nu a putut fi obţinut conţinutul de proteină la soiurile de grâu premium (E), nu în aceeaşi măsură în care aceasta se obţinuse în anii anteriori. Lucrarea de faţă îşi propune să găsească cauzele care au condus la această situaţie. În ultimii 5 ani (2010-2015) s-au făcut studii, în România şi în Austria, privind reacţia soiurilor premium şi a celor din categoria A la utilizarea azotului, atât ca nivel de producţie, cât şi în ceea ce priveşte conţinutul în proteine. În lucrare se prezintă aceste corelaţii, care arată că la nivel ridicat al producţiei, conţinutul de proteină a fost redus, dacă nu s-a asigurat o nutriţie corelată cu azot….