Hubert


HUBERT este un soi de grâu nearistat din Clasa A asemănator soiului Balaton, de talie medie şi  cu maturizare medie spre târzie. Cu o capacitate de înfrățire medie spre bună, Hubert este recomandat pentru toate regiunile de cultură. Prezintă o rezistență foarte bună la iernare, la cădere și la făinare.  Rezistența la rugina brună în special, este bună, iar  la complexul de boli foliare în general este foarte bună.

Momentul optim pentru semănat este 25 septembrie – 10 octombrie. Norma la semănat se calculează în funţie de MMB (medie – 44,9 g), densitatea recomandată fiind de 400 boabe germinabile la m². Hubert asigură producții foarte bune, în condițiile aplicării corecte a tuturor verigilor tehnologice, cu boabe bine formate, asigurând astfel un randament foarte bun la măcinare, cu un conținut de gluten umed bun, indice de cădere mare ( 360 – 400 sec.) și stabil, cu un volum de coacere mare.

Se recomandă regulator de creștere  (substanţă activă: 400 g/Lclormequat clorură) la sfârșitul înfrăţirii sau la începutul alungirii paiului – între primul și al doilea internod (doză 1-1,5 L/ha).

* 1=cel mai rezistent la iernare; cel  mai timpuriu, inaltimea plantei cea mai mica, cea mai buna rezistenta la cadere, cea mai buna rezistenta la boli, cea mai ridicata greutate hectolitrica, cel mai mare indice de cernere, cea mai ridicata sticlozitate, cea mai ridicata MMB, cel mai ridicat indice de cadere. (Sursa: AGES – Institutul pentru Testarea Soiurilor, Austria)